Episode 35

Η Λητώ και η γέννηση του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος Αποσυμβολισμός και ψυχολογικές προεκτάσεις

Ο μύθος του Δία και της Λητούς είναι βαθιά συμβολικός και συνδέεται με την ίδια τη φύση του φωτός, της γέννησης, της καταδίωξης και της αποκάλυψης.

Ο Μύθος

Η Λητώ, μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Κοίου και της Φοίβης αδερφή της Αστερίας. Το όνομα της ερμηνεύεται ως συνώνυμο της Λήδας, από τη γλώσσα της Λυκίας: Lada ή Lata= γυναίκα. Ο Δίας την πόθησε με πάθος και ενώθηκε μαζί της. Έμεινε έγκυος. Όμως, η Ήρα, γεμάτη ζήλεια, απαγόρευσε σε οποιαδήποτε γη να τη δεχτεί για να γεννήσει τα παιδιά της. Μετά από περιπλάνηση, η Λητώ βρήκε καταφύγιο στη Δήλο, ένα νησί που αναδύθηκε από τη θάλασσα. Εκεί γέννησε τον Απόλλωνα, θεό του φωτός, της μουσικής και της μαντικής και την Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού και της φύσης. Μάλιστα η Άρτεμη γεννήθηκε πρώτη και αμέσως βοήθησε τη μητέρα της να γεννήσει τον Απόλλωνα και γι’ αυτό θεωρείται και προστάτιδα των επίτοκων γυναικών. Τα παιδιά ήταν πανέμορφα και λαμπερά.

Αποσυμβολισμός του Μύθου

Η Λητώ συμβολίζει την εγκυμονούσα φύση, την υπομονή και την αναζήτηση του φωτός μέσα από τη δυσκολία. Η άρνηση της γης να τη δεχτεί συμβολίζει τις δυσκολίες της μητρότητας και την απόρριψη που συχνά αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Μόνο η ασταθής και φτωχή Δήλος δέχεται να την φιλοξενήσει, αναδεικνύοντας τη σημασία της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης . Η ζήλεια της Ήρας αντικατοπτρίζει τη σύγκρουση μεταξύ του παλιού και του νέου, της καθιερωμένης τάξης απέναντι στην αναγέννηση. Ο Απόλλωνας δεν είναι μόνο θεός του ήλιου, αλλά της πνευματικής φώτισης, της λογικής και της τάξης. Γεννιέται σε ένα ιερό νησί, σηματοδοτώντας την έλευση του φωτός και της αρμονίας στον κόσμο. Η Δήλος είναι το σύμβολο του σταθερού πυρήνα μέσα στην αβεβαιότητα, ένα νησί που εμφανίζεται από το πουθενά, όπως η αλήθεια που γεννιέται ξαφνικά στη συνείδηση. Η Άρτεμις αντιπροσωπεύει τη φύση, το άγριο ένστικτο και την ανεξαρτησία. Ο μύθος της γέννησης του Απόλλωνα και της Άρτεμης από τη Λητώ στη Δήλο έχει έντονο συμβολισμό που συνδέεται με τη μητρότητα, τη δοκιμασία, τη λύτρωση και τη θεϊκή παρέμβαση. Ο μύθος αντανακλά τη διαμάχη ανάμεσα στο χάος και την τάξη, καθώς και τη σημασία της αντοχής και της ελπίδας. Η Δήλος από αφανής γίνεται το ιερότερο νησί, δείχνοντας πως ακόμα και το ταπεινό μπορεί να αποκτήσει τεράστια σημασία. Έτσι, η ιστορία της Λητούς δεν είναι μόνο μια αφήγηση θεϊκής γέννησης αλλά και ένας ύμνος στη δύναμη της υπομονής και της μεταμόρφωσης.

Ψυχολογικές Προεκτάσεις

Ο μύθος σχετίζεται με τη γέννηση του φωτός μέσα από το σκοτάδι της δοκιμασίας. Η Λητώ αναγκάζεται να περιπλανηθεί, όπως κάθε άνθρωπος που ψάχνει τη λύτρωση και τη γνώση. Η γέννηση του Απόλλωνα δείχνει τη στιγμή της φώτισης και της κατανόησης.

Απόλλωνας και Άρτεμις: Τα δίδυμα της ισορροπίας του κόσμου

Ο Απόλλωνας και η Άρτεμις δεν είναι απλώς δύο θεϊκά αδέλφια, αλλά δύο αντίθετες και συμπληρωματικές δυνάμεις που κρατούν σε ισορροπία τον κόσμο. Ο πρώτος αντιπροσωπεύει το φως, τη λογική και την αρμονία, ενώ η δεύτερη συνδέεται με το σκοτάδι, το άγριο και την ελευθερία της φύσης.

Ο Απόλλωνας είναι ο θεός του ήλιου, της μουσικής και της μαντικής, συνδέεται με τη μέρα, την τάξη και την πνευματική φώτιση. Από την άλλη, η Άρτεμις είναι η θεά του φεγγαριού, του κυνηγιού και των αγρίων τόπων, κυρίαρχη της νύχτας, της ανεξαρτησίας και του ενστίκτου.

Η σχέση τους θυμίζει τη διττή φύση του κόσμου:

• Το ηλιακό και σεληνιακό στοιχείο, δηλαδή τη διαδοχή μέρας και νύχτας.

• Τη λογική έναντι του ενστίκτου, όπου ο Απόλλωνας επιδιώκει τη διαύγεια και τη σκέψη, ενώ η Άρτεμις αφήνεται στην ελευθερία και την άγρια φύση.

• Το ανδρικό και το θηλυκό αρχέτυπο, καθώς ο Απόλλωνας εκφράζει την αρσενική, διανοητική και δημιουργική δύναμη, ενώ η Άρτεμις τη γυναικεία, προστατευτική αλλά και άγρια πτυχή του σύμπαντος.

Μαζί, τα δίδυμα αυτά δεν είναι αντίπαλοι αλλά δύο πόλοι που χρειάζονται ο ένας τον άλλο. Ο Απόλλωνας χαρίζει τάξη στον κόσμο, ενώ η Άρτεμις διασφαλίζει ότι η φύση παραμένει ανεξέλεγκτη και ελεύθερη. Αυτή η ισορροπία είναι κεντρική στην ελληνική κοσμοαντίληψη: τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το αντίθετό του.

Η ιστοσελίδα μου

https://www.angeligeorgia.gr

Τα Podcast μου:

https://angeligeorgiastoryteller.gr

https://mithoikaipolitismoi.gr

https://akougontasmetingeorgia.gr

https://theatromeangeligeorgia.gr

Το κανάλι μου στο you tube

https://www.youtube.com/@angeligeorgia808/featured

Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία:

https://www.facebook.com/angeligeorgia

Facebook σελίδα Μύθοι και πολιτισμοί:

https://www.facebook.com/mythoikaipolitismoi

email: angeligeorgia.storyteller@gmail.com

About the Podcast

Show artwork for Αγγελή Γεωργία αφηγήτρια,ραδιοφωνική παραγωγός,Podcaster, συγγραφέας
Αγγελή Γεωργία αφηγήτρια,ραδιοφωνική παραγωγός,Podcaster, συγγραφέας
Fairy tales, arts, culture, literature, self-development issues

About your host

Profile picture for Γεωργια Αγγελή

Γεωργια Αγγελή

Είμαι η Γεωργία Αγγελή, αφηγήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός απο το 2013, podcaster, youtuber και συγγραφέας. Απο τα podcast μου θα ακούτε τη δουλειά μου. Μου αρέσει η λογοτεχνία, τα λαϊκά παραμύθια, η μυθολογία, οι ιστορίες σοφίας, το θέατρο από όλο τον κόσμο. Όποιος ακροατής θέλει να του στέλνω ΔΩΡΕΑΝ οπτικοακουστικό υλικό μου στέλνει email: angeligeorgia.storyteller@gmail.com