Episode 33

Η Ψυχολογική Διάσταση και Το Αρχέτυπο της Ωραίας Ελένης

Αρχέτυπο της anima: Στη Γιουνγκιανή ψυχολογία, η Ελένη συμβολίζει την anima, δηλαδή την εσωτερική θηλυκή όψη της ψυχής του άνδρα, μια πηγή έμπνευσης αλλά και σύγχυσης.

Η διττή φύση της γυναίκας: Στην αρχαία και σύγχρονη κοινωνία, η γυναίκα συχνά παρουσιάζεται ως αντικείμενο επιθυμίας και ταυτόχρονα ως αιτία καταστροφής, μια αφήγηση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η μορφή της Ωραίας Ελένης παραμένει διαχρονική, γιατί συμβολίζει αιώνια θέματα που αγγίζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό σε κάθε εποχή. Μερικοί από τους βασικούς λόγους που η Ελένη συνεχίζει να μας συναρπάζει είναι οι εξής:

1. Σύμβολο της Απόλυτης Ομορφιάς

Η Ελένη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, μια ομορφιά που έγινε η αιτία ενός πολέμου. Η ιδέα της μοιραίας γυναίκας, της οποίας η γοητεία ασκεί τεράστια επιρροή, συνεχίζει να εμπνέει τη λογοτεχνία, την τέχνη και τον κινηματογράφο.

2. Ο Ρόλος της στη Μοίρα και την Τραγωδία

Η ιστορία της δείχνει πώς η επιλογή ενός ατόμου μπορεί να καθορίσει την τύχη λαών και αυτοκρατοριών. Η αρπαγή της στάθηκε αφορμή για έναν καταστροφικό πόλεμο, τον Τρωικό, κάτι που συναντάμε και σε ιστορικές συγκρούσεις, όπου ο έρωτας και η πολιτική αλληλοσυνδέονται.

3. Αντίφαση και Αμφισημία

Η μορφή της δεν είναι μονοδιάστατη:

Είναι θύμα ή θύτης; Την άρπαξε ο Πάρης ή τον ακολούθησε με τη θέλησή της;

Είναι σύμβολο της αγάπης ή της προδοσίας;

Είναι ηρωίδα ή δειλή; Στη μία εκδοχή επιστρέφει στη Σπάρτη και ζει ήσυχα, στην άλλη, η τιμωρία της είναι σκληρή.

Αυτές οι αντιθέσεις κάνουν την Ελένη έναν περίπλοκο και αμφιλεγόμενο χαρακτήρα, κάτι που την κάνει πάντα επίκαιρη.

4. Η Γυναικεία Δύναμη και η Αντίληψη του Φύλου

Η ιστορία της Ελένης αντανακλά τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις γυναίκες:

Ως αντικείμενο του πόθου, που δεν έχει δύναμη πάνω στη μοίρα της.

Ως δυνατή γυναίκα, που επιλέγει και επηρεάζει τον κόσμο γύρω της.

Αυτή η συζήτηση για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία κάνει τη φιγούρα της Ελένης πάντα επίκαιρη.

5. Η Σχέση της με τη Ματαιότητα και την Ουτοπία

Η Ελένη είναι η γυναίκα για την οποία χτίζονται αυτοκρατορίες και καταστρέφονται πόλεις, αλλά τελικά, όλα αποδεικνύονται μάταια. Αυτή η διαχρονική αίσθηση του ανεκπλήρωτου πόθου και της φευγαλέας ομορφιάς είναι που την κάνει τόσο γοητευτική μέχρι και σήμερα.

Η Ωραία Ελένη παραμένει σύγχρονη γιατί συνδυάζει την ομορφιά, το πάθος, τη μοίρα και την τραγωδία, στοιχεία που αγγίζουν κάθε άνθρωπο, σε κάθε εποχή. Είναι κάτι περισσότερο από ένας μύθος – είναι μια ιδέα που ζει για πάντα.

Η Ευθύνη της Ελένης: Θύμα ή Μοιραία Γυναίκα;

Η μορφή της Ωραίας Ελένης είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες στην ελληνική μυθολογία. Ήταν θύμα της μοίρας και της βούλησης των θεών ή είχε τον έλεγχο των πράξεών της ως μοιραία γυναίκα που προκάλεσε την καταστροφή της Τροίας;

1. Ελένη ως Θύμα

Υπάρχουν εκδοχές που παρουσιάζουν την Ελένη ως παθητική φιγούρα, χωρίς προσωπική ευθύνη: Ο Πάρης την απήγαγε με τη βοήθεια της Αφροδίτης. Οι θεοί καθόρισαν τη μοίρα της, καθώς η ίδια δεν είχε επιλογή στη διαμάχη των θεαινών.

Ορισμένοι μύθοι, όπως του Ευριπίδη («Ελένη»), υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν πήγε στην Τροία, αλλά ένα φάντασμά της στάλθηκε εκεί, ενώ η πραγματική Ελένη βρισκόταν στην Αίγυπτο.

Στην εκδοχή αυτή, η Ελένη είναι απλώς ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από τους άνδρες ως πρόσχημα για πόλεμο, χωρίς η ίδια να φέρει ευθύνη.


2. Ελένη ως Μοιραία Γυναίκα

Άλλες εκδοχές τη θέλουν συνειδητά υπεύθυνη για όσα συνέβησαν: Ερωτεύτηκε τον Πάρη και τον ακολούθησε με τη θέλησή της.

Αντιπροσωπεύει τη γυναίκα που χειρίζεται τους άνδρες μέσα από την ομορφιά και τη γοητεία της.

Στην Οδύσσεια, εμφανίζεται ως έξυπνη και χειριστική, βοηθώντας ή εμποδίζοντας τους άνδρες αναλόγως.

Στην περίπτωση αυτή, η Ελένη συμβολίζει τη μοιραία γυναίκα, μια φιγούρα που προκαλεί πάθη, συγκρούσεις και την καταστροφή των ανδρών γύρω της.

Ο μύθος της Ελένης δεν δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση: είναι και θύμα και μοιραία γυναίκα, ανάλογα με την οπτική γωνία. Αυτός ο διττός ρόλος της την καθιστά μυστηριώδη, διαχρονική και διαρκώς επίκαιρη, καθώς αντανακλά τους προβληματισμούς για την ευθύνη, τη μοίρα και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η Ελένη: Η Ψευδαίσθηση της Ομορφιάς και η Απάτη

1. Η Ομορφιά ως Ψευδαίσθηση

Η Ελένη θεωρείται η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, αλλά η ομορφιά της λειτουργεί περισσότερο ως μια ιδέα παρά ως πραγματικότητα.

Οι Έλληνες και οι Τρώες πολεμούν για ένα σύμβολο, όχι για την ίδια.

Το πάθος που γεννά τυφλώνει τους ανθρώπους και τους οδηγεί σε πράξεις χωρίς λογική.


2. Η Απάτη της Ίδιας της Ελένης

Σε ορισμένες παραλλαγές του μύθου, όπως στην τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη, αποκαλύπτεται μια τεράστια απάτη:

Η πραγματική Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία, αλλά ένα είδωλό της, ένα φάντασμα (εἴδωλον), στάλθηκε εκεί από τους θεούς.

Η ίδια βρισκόταν στην Αίγυπτο, ζώντας αβοήθητη, ενώ οι Έλληνες και οι Τρώες πολεμούσαν για μια ψεύτικη εικόνα.

Αυτός ο μύθος αποδεικνύει πως οι άνθρωποι καταστρέφονται για αυταπάτες και όχι για την αλήθεια.


3. Η Ομορφιά ως Μέσο Εξαπάτησης

Η Ελένη, είτε το θέλει είτε όχι, είναι το όχημα της απάτης: Ο Πάρης την αποκτά με δόλο (χάρη στην υπόσχεση της Αφροδίτης).

Ο Τρωικός Πόλεμος στηρίζεται σε μια ψευδαίσθηση τιμής και εκδίκησης.

Η Ελένη επιστρέφει στη Σπάρτη σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, δείχνοντας ότι όλα ήταν μια πλάνη.


Ο Πολιτικός και Κοινωνικός Συμβολισμός του Μύθου της Ελένης

Ο μύθος της Ωραίας Ελένης ξεπερνά την απλή αφήγηση ενός ερωτικού σκανδάλου και αποκτά βαθύ πολιτικό και κοινωνικό συμβολισμό. Αντικατοπτρίζει διαχρονικές πτυχές της εξουσίας, του πολέμου, της γυναικείας θέσης και της κοινωνικής εξαπάτησης, καθιστώντας τον εξαιρετικά επίκαιρο ακόμη και σήμερα.

1. Πολιτικός Συμβολισμός: Ο Πόλεμος ως Πρόφαση

Ο Τρωικός Πόλεμος, σύμφωνα με την παράδοση, ξέσπασε λόγω της αρπαγής της Ελένης. Ωστόσο, πολλοί μελετητές και λογοτέχνες βλέπουν την Ελένη ως ένα πρόσχημα για τον πόλεμο: Οι Έλληνες βασιλείς δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την Ελένη, αλλά για τη στρατηγική σημασία της Τροίας. Η ιστορία αντικατοπτρίζει το πώς οι πόλεμοι ξεκινούν συχνά με αφορμές προσωπικού χαρακτήρα, αλλά στην πραγματικότητα έχουν οικονομικά και γεωπολιτικά αίτια. Ο Όμηρος παρουσιάζει τις αντιμαχόμενες πλευρές να καταστρέφουν πόλεις, να σφάζουν λαούς και να θυσιάζουν χιλιάδες ζωές για μια γυναίκα, ενώ στην πραγματικότητα ο αγώνας ήταν για την ηγεμονία στο Αιγαίο.

2. Κοινωνικός Συμβολισμός: Η Θέση της Γυναίκας

Ο μύθος της Ελένης αποτυπώνει τον τρόπο που η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο εξουσίας. Η Ελένη δεν αποφασίζει για τον εαυτό της, αλλά γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ ανδρών. Στην Ιλιάδα, οι άνδρες μιλούν για την τιμή τους, αλλά στην ουσία την αντιμετωπίζουν σαν λάφυρο. Στον Ευριπίδη, η Ελένη εμφανίζεται ως έξυπνη και αυτόνομη, ανατρέποντας την εικόνα της παθητικής γυναίκας. Ο μύθος της λειτουργεί ως προειδοποίηση για την αντικειμενοποίηση της γυναίκας, ενώ παραμένει επίκαιρος στις σύγχρονες συζητήσεις περί φύλου και εξουσίας.

3. Η Απάτη και η Προπαγάνδα στην Κοινωνία

Η εκδοχή του Ευριπίδη, όπου η πραγματική Ελένη δεν ήταν ποτέ στην Τροία, αναδεικνύει ένα βαθύτερο μήνυμα: Οι άνθρωποι πολεμούν για ψεύδη και κατασκευασμένες αφηγήσεις. Ο πόλεμος της Τροίας δεν έγινε για την Ελένη, οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο για λόγους τιμής, αλλά χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί ελέγχου από τις ελίτ, παραπλανώντας τις κοινωνίες.

Η Ελένη δεν είναι απλώς μια όμορφη γυναίκα, αλλά ένα σύμβολο εξουσίας, πολέμου και κοινωνικών μηχανισμών. Ο μύθος της δείχνει πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αφορμές για να επιβάλλουν την πολιτική και στρατιωτική τους ισχύ, πώς οι γυναίκες γίνονται εργαλεία σε ανδρικούς ανταγωνισμούς και πώς η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική από αυτό που φαίνεται. Γι’ αυτό και παραμένει διαχρονική μορφή, με νοήματα που αγγίζουν τη σύγχρονη κοινωνία και πολιτική σκηνή.

Η ιστοσελίδα μου

https://www.angeligeorgia.gr

Τα Podcast μου:

https://angeligeorgiastoryteller.gr

https://mithoikaipolitismoi.gr

https://akougontasmetingeorgia.gr

https://theatromeangeligeorgia.gr

Το κανάλι μου στο you tube

https://www.youtube.com/@angeligeorgia808

Facebook σελίδα Αγγελή Γεωργία:

https://www.facebook.com/angeligeorgia

Facebook σελίδα Μύθοι και πολιτισμοί:

https://www.facebook.com/mythoikaipolitismoi

email: angeligeorgia.storyteller@gmail.com

About the Podcast

Show artwork for Αγγελή Γεωργία αφηγήτρια,ραδιοφωνική παραγωγός,Podcaster, συγγραφέας
Αγγελή Γεωργία αφηγήτρια,ραδιοφωνική παραγωγός,Podcaster, συγγραφέας
Fairy tales, arts, culture, literature, self-development issues

About your host

Profile picture for Γεωργια Αγγελή

Γεωργια Αγγελή

Είμαι η Γεωργία Αγγελή, αφηγήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός απο το 2013, podcaster, youtuber και συγγραφέας. Απο τα podcast μου θα ακούτε τη δουλειά μου. Μου αρέσει η λογοτεχνία, τα λαϊκά παραμύθια, η μυθολογία, οι ιστορίες σοφίας, το θέατρο από όλο τον κόσμο. Όποιος ακροατής θέλει να του στέλνω ΔΩΡΕΑΝ οπτικοακουστικό υλικό μου στέλνει email: angeligeorgia.storyteller@gmail.com